Scroll Top

Help! mijn zoon /dochter moet een studiekeuze maken!

De beste raad die je jouw kind kunt geven is: Probeer te ontdekken wat je wil en raad hem of haar aan dat ook écht te gaan doen. Maar daar ligt vaak het probleem. Weet jouw zoon of dochter wat hij/zij wil? Weet die wat hij/zij later wil worden en welke keuzes ‘in het nu’ daarvoor gemaakt moeten worden? New Boxes biedt hulp!

Nu komt voor later

Een veelgehoorde frustratie die je deelt met collega-ouders is dat het lijkt dat je er als ouder vooral zelf wakker van ligt wanneer het gaat over de toekomst van je kind. Zelf lijken ze er niet zo heel veel last van te hebben. En ook dat is best verklaarbaar. Jongeren kijken niet ver vooruit. Zeker geen vijf jaar en ‘later’ is al helemaal een abstract begrip. Voor veel jongeren bestaat er niet zoiets als een stip aan de horizon. Nu is voor later en als je er al tijdens het eten over begint -of even kort de concurrentiestrijd van de mobiele telefoon gewonnen hebt- dan is de sfeer voor de komende uren getekend.

 

Bijna onmogelijke opgave

Jongeren staan voor een nagenoeg onmogelijke opgave. Nu moeten ze al een studierichting kiezen terwijl hun hersenen daar nog niet klaar voor zijn. Het brein groeit tot ongeveer het 25e levensjaar door. Bepaald gedrag -wat de meesten typisch pubergedrag noemen- valt te wijten aan het nog niet uitontwikkeld zijn van het hersengebied dat ervoor zorgt dat we doelen stellen, plannen maken en besluiten nemen. En dat is juist wat nu van jouw zoon of dochter gevraagd wordt: Maak een studiekeuze die bepalend kan zijn voor de rest van je toekomst. Biologisch, maar ook mentaal een behoorlijke uitdaging dus!

 

Jij kent jouw zoon/ dochter

Ook al heb je soms het idee dat je tegen een muur praat, jouw mening en visie is belangrijk voor ze in deze fase. Als ouder ken je jouw kind het beste en dat weten ze. Sterker, ze hebben jouw advies echt wel gehoord en hebben dat nodig om een keuze te maken. En toch heb je het gevoel dat het niet bij ze binnenkomt.

 

Laat je coachen

Waarschijnlijk vinden we het met elkaar heel normaal dat we ons in onze sport laten coachen. En voor het gros gaat het dan ‘maar’ om een hobby. Maar waarom laten we onszelf en onze kinderen dan niet coachen voor het ‘spel’ dat een hele loopbaan duurt en dat voor een groot deel bepaalt of gaat bepalen of we/ze gelukkig zijn? New Boxes coacht en helpt jongeren op weg naar hun gedroomde carrière. En dat doen we dus met hulp bij studiekeuze. Maar dat niet alleen. Ook vinden jongeren er een stage, bijbaan of interessant project.

 

TalentGame

Om jongeren op een laagdrempelige en Covid-proof manier op weg te helpen heeft New Boxes met haar partner Matchcare ‘The Online TalentGame’ ontwikkeld. Wil je daar (als ouder of jongere) meer van weten, ga dan naar www.newboxes.nl/loopbaanshop. Een TalentGame duurt iets meer dan een uur en vindt online in kleine groepjes plaats. Voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht. Deelname kost € 29,00 en is te boeken in de online loopbaanshop van New Boxes. Maar sorry ouders, alleen voor zonen en dochters!

 

Gratis webinar

Ben je als ouder benieuwd naar wat New Boxes kan betekenen? Geef je dan op voor een gratis Webinar. Webinars duren een uur en vinden plaats via Microsoft Teams. Het programma bestaat uit een korte presentatie met daarna volop ruimte voor vragen en verdieping. We werken in kleine groepen dus hebben aandacht voor jouw situatie. Meld je aan. Dat kan via de loopbaanshop of per e-mail. Daar vind je ook de beschikbare data. En dit is dan weer exclusief voor ouders.

 

Nog een afsluitende gewetensvraag: Hoe gelukkig bent u in uw werk? Bent u geworden waar u vroeger van droomde?